De eekhoorn in de Deense tuinen

Eekhoorns zoals wij ze kennen, worden ook wel Europese eekhoorn of gewone eekhoorn genoemd. Het Deense knaagdier maakt deel uit van de eekhoornfamilie, die b.v. boomeekhoorns, eekhoorns, vliegende eekhoorns en prairiehonden.
In Denemarken kan een gewone eekhoorn een lichaamslengte bereiken van ca. 22 cm. en een staart van 17 cm.
De grote staart betekent ook dat hij een belangrijke functie heeft voor de eekhoorn. De staart wordt o.a. gebruikt om het evenwicht te bewaren wanneer de eekhoorn springt of rent. De kleine bandiet komt door het hele land voor en is er in een rode, bruine of zwarte kleurvariant.

Het grootste deel van zijn wakkere uren brengt hij door met jagen op voedsel, verzorgen, een nest bouwen of zijn nest verdedigen. De eekhoorn heeft een vlijmscherp zicht en in combinatie met een goed gehoor en reukvermogen is hij uiterst efficiënt in zowel het zoeken naar voedsel als het beschermen van zijn jongen en nest.

Wat eet het dier?

Ondanks dat hij min of meer een kleine carnivoor is, houdt de eekhoorn zich eigenlijk grotendeels aan een vegetarisch dieet. De eekhoorn voedt zich voornamelijk met naaldboomzaden, noten, elzen en paddenstoelen, maar kan af en toe op vogeleieren of babyvogels jagen als hij een eiwitrijke maaltijd nodig heeft.

De kleine krab is daarom ook erg afhankelijk van coniferen, dus als je bezoek van de kleine viervoeter leuk vindt, is het misschien een goed idee om sparren of dennen te planten.

Eekhoorns voeren

Allereerst moet u de eekhoorns de beste omstandigheden geven om zich in uw tuin te vestigen. Denk hierbij aan sparren- en dennenbomen, een nestkast en aantrekkelijk voer. De eekhoorn eet zowel zonnebloempitten, noten als vetbollen, maar als je niet wilt dat de vogels het voer stelen voordat de eekhoorn het voerbord of het voerhok bereikt, dan is het misschien een goed idee om een voerautomaat op te zetten . Er is een groot verschil tussen een vogelvoerbak en een voerbak voor eekhoorns en andere knaagdieren. Met een voerbord, voerhuis of voerautomaat zal de eekhoorn zich op den duur herinneren dat het een voerplek is waar hij altijd eten voorhanden heeft. Het kan ook een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat uw eekhoorns altijd vers water tot hun beschikking hebben.

Als je je eekhoorns een goede basis geeft om in je tuin te leven, zul je na verloop van tijd ook merken dat ze waarschijnlijk een frequente bezoeker zullen worden.

Op onze site vindt u een groot aanbod aan voerborden, voerautomaten en voerhuisjes voor eekhoorns en andere dieren.

Hoeveel welpen zal het hebben?

De eekhoorn is een beetje een eenling en komt slechts kort samen met het andere geslacht in verband met paring. De tortelduiven ontmoeten elkaar meestal voor een paringsceremonie in de late winter of lente. Het vrouwtje is ca. 36-42 dagen, en kan tussen de 3-7 welpen baren, waar ze ongeveer 3 jaar voor zorgt. 2-3 maanden voordat ze "uit het nest vliegen". De geboorte zelf vindt plaats in een nest dat het vrouwtje zelf heeft gebouwd of overgenomen van een vogelfamilie.

In een goede omgeving kunnen eekhoorns tot 7 jaar oud worden, maar vaak wordt gezien dat ze maar de helft leven.

Boeken over eekhoorns en andere dieren

Wil je meer weten over het gezellige neefje, of wil je misschien meer weten over de andere dieren in je tuin? Dan kunnen we je aanraden om eens een kijkje te nemen in onze natuur- en tuinboeken, daar staan boeken over vogels, eekhoorns, egels en andere veelvoorkomende dieren uit de tuin.