Herfst- en wintervogels in de tuin

In dit bericht kun je iets lezen over veel van de vogelsoorten die in de koude maanden van het jaar je tuin bezoeken. Welke vogels je tuin bezoeken hangt natuurlijk ook af van waar in het land je woont. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende vogels in Deense tuinen. In ons overzichtje leest u ook welk voer de verschillende vogelsoorten naar uw vogelvriendelijke voerbord lokt.


Turdus Merula – Merel

Turdus Merula, ook wel Sunbird genoemd, is een van de meest voorkomende lijsters die het hele jaar door Deense tuinen bezoeken. De zonvariëteit is ca. 23,5-29 cm hoog, en is vooral dol op appels - dus als je een appelboom hebt, krijg je bijna gegarandeerd de Solsorten op bezoek. Als alternatief kunt u oude appels op uw voerbord leggen.

Het mannetje onderscheidt zich door zijn zwarte veren en oranje snavel, terwijl het vrouwtje en de jonge vogels te herkennen zijn aan hun bruine verenkleed en zwarte snavel.


Passer Montanus - Bosmus

De bosmus kan worden aangezien voor een huismus, maar kenmerkt zich door zijn prachtige bruin- en koperkleurige verenkleed. De bosmus is ca. tussen de 12,5-14 cm, en is verre van kieskeurig - hij eet eigenlijk bijna alles op wat je op het voerbord of in het voerhok legt. Je vindt de charismatische vogel het hele jaar door in de tuin, mits je hem natuurlijk verwelkomt.


Passer Domesticus - Huismus

De huismus, die ook op de bosmus lijkt, is te herkennen aan de grijze borst en de schedelkap op de kop. De huismus is ca. ongeveer 16 cm groot, en komt helaas niet meer zo vaak voor in het wild, aangezien hij op het punt staat zijn plaats in het wild te verliezen aan de Bosmus. De mus kan enigszins worden omschreven als een aaseter, omdat hij graag graan en andere restjes eet.


Prunella Modularis – IJzermus

Prunella Modularis is een schattig klein grijsbruin vogeltje dat afstamt van de familie van de ijzermus. Het musje van 15 cm. is erg gereserveerd, en net als de andere mussen op zoek naar kleine korrels en snippers.


Columba Palumbus – Houtduif

Columba Palumbus wordt zowel houtduif als ringduif genoemd en wordt gekenmerkt door groot en onhandig te zijn. De duif is ongeveer 38-43 cm. groot, en is daarmee een van de grotere vrienden die je tuin komen bezoeken. In de koude wintermaanden wordt de houtduif het vaakst gezien in grote zwermen als ze op jacht zijn naar voedsel in de Deense tuinen.


Pica Pica – De schade aan het huis

Het is geen grap dat Pica Pica wordt gebeld voor de schade, aangezien het vaak grote schade aanricht bij de andere dieren in de tuin. Het huisplaagdier kan worden omschreven als een beetje zoals een baviaan, omdat het alles eet, van babyvogels tot eieren en andere kleine dieren. Deze vogel heeft een heel mooi zwart-wit verenkleed en een lange elegante staart, maar deze soort kan soms iets te hard tjilpen.


Garrulus Glandarius - Bosschade

De specht is een zeer esthetische vogel met een mooi lichtbruin verenkleed gecombineerd met een mooie zwart met blauwachtige vleugel. Deze soort wordt vaak gezien in de buurt van bossen, vandaar de naam Skovskaden, en eet bijna alles zoals zijn familielid, de Pica Pica.


Accipiter Nisus – Sperwer

Deze bandiet is een van de ergste nachtmerries van de andere vogelsoorten, want de Sperwer is een roofvogel die jaagt op alle kleinere vogels die je tuin komen bezoeken om te eten. Vreemd genoeg is het mannetje (28 cm) in dit geval kleiner dan het vrouwtje (38 cm).


Accipiter Gentilis - Duivenbuizerd

De duivenbuizerd is een beetje de grote broer van de sperwer, hij is namelijk iets groter (48-62 cm.). Dit roofdier komt in Denemarken echter niet zo vaak voor als de sperwer, maar is het vaakst te vinden in de buurt van bossen en andere grote natuurgebieden. De vogel ziet er ongelooflijk angstaanjagend uit, maar is tegelijkertijd ongelooflijk esthetisch en mooi om naar te kijken.


Parus Major – Muis wit

Deze soort kan tot 15 cm groot worden. groot, en is daarmee de grootste in de mezenfamilie. Het wordt gekenmerkt door zijn mooie gele borst en witte wangen. Deze mees komt door heel Denemarken voor en eet graag zonnebloempitten van je voederbord of voederhuisje.


Erithacus Rubecula – Redneck

De redneck zou bijna de Orangeneck heten omdat hij gemakkelijk te herkennen is aan zijn charismatische oranje borst. Een prachtig klein broekje van ca. 16 cm., die onder de voederplaats door glibbert om de restjes van de vraatzucht van de andere vogels op te rapen.


Carduelis Spinus – De groene sijs

De koolmees is met slechts 11-12,5 cm een van de zeer kleine vogels.
Ondanks zijn formaat kun je de kleine zegge-adder gemakkelijk van een grote afstand zien, omdat hij een heel aparte geelgroene kleur heeft met kleine witte vlekjes. De vogel komt vrij algemeen voor in Denemarken en eet graag mezenballen, graan of ander afval.


Emberiza Citrinella – Gele mus

De mus wordt beschouwd als een van de mooiste vogels die je naar de tuin kunt lokken. Hij heeft een mooie maat van 16,5 cm. en heeft ook een prachtig gouden verenkleed. Je kunt de mus overal in Denemarken vinden en je kunt hem het gemakkelijkst naar buiten lokken met graan of broodresten.


Turdus Pilaris – Shagger

Deze fijne lijster komt in heel Noord-Scandinavië voor en is te herkennen aan zijn fijne witte borst met bruine vlekken. Als u appelbomen heeft, is de kans groot dat de appelminnende Sjagger uw tuin voorbij komt.


Cyanistes Caeruleus – Pimpelmees

De pimpelmees is een van de kleinere mees die in heel Denemarken rondvliegt. De pimpelmees eet graag zonnebloempitten uit voederballen of op het bord.


Poecile Palustris – Moerasmees

De moerasmees is net als de andere lekkernijen een graag geziene gast in de voerstal of op het voerbord. Het eet gelukkig minder zaden en granen. De moerasmees is iets zeldzamer dan de pimpelmees, maar komt nog overal in Denemarken voor.


Boeken over vogels

Wilt u meer weten over de vogels die rond Denemarken vliegen, of misschien gewoon in het algemeen over de dieren die de tuin bezoeken? Dan hebben wij een groot aanbod aan tuinboeken die u inzicht kunnen geven in het ecosysteem in uw tuin. Wil je meer lezen over de vogels in de tuin, dan kunnen we ook het boek op het voederbord aanbevelen, een mooi naslagwerk dat de 40 meest voorkomende vogels in het land behandelt.